6 Eylül 2018 Perşembe

Beat Kuşağının Destanını Yazan Kitap: YOLDA


"Gökyüzü geniş, hayat kısa, hayaller sonsuzken yol özgürlüktü."
Jack Kerouac, bu kitabında kendi hikayesini anlatıyor; sansürsüz, saf olduğu gibi. Her hikaye özeldir, her hikayeyi özel biri yazmıştır, her yaşam bir hikayedir. Aynı yolda ilerlesek bile hissettiklerimiz, gördüklerimiz, algıladıklarımız bambaşkadır. O nedenledir ki aynı istikamette giden insanlardan farklı hikayeler dinleyebiliriz. Kerouac; hareket halinde olan için ölüm yoktu, tasa yoktu; devinim vardı sadece diyor. Hayatta hareket halinde olmaktan başka ne iyi gelir insan ruhuna? 
Okuduğum en iyi yol hikayelerinden biriydi.. Anlatımında ki içtenlik, duygularda ki yoğunluk sizi olduğunuz yerden alıp sınırlar ötesine taşıyabilir. Olmayacak şeyleri oldurabilir, okurken her ne hissederseniz hissedin, tek bir şey aynı kalacak bu kitabı okuduktan sonra aynı kişi olmayacaksınız. 
Özgürlüğün, arayışın ve onulmaz bir yaşam hasretinin şarkısı bu yankılanan. O halde yola çıkın ve yol akıp giderken dikiz aynasına yansıyan hayatın anlamını kaçırmayın.

ALINTILAR

*Gençliğimin doğusu ile geleceğimin batısını ayıran çizgide ve belki de bu yüzden orada, o tuhaf, kızıl ikindi vaktinde gelmişti bu olay başıma.

*Zihinlerimiz delilik kapasiteleriyle raydan çıkıvermişti.

*Dönüp dönüp birbirimize baktık, çünkü bir düellodur aşk ve sonra, birbirimize son defa baktık.

*Günün birinde, her şeyin aslında ne denli gülünç olduğunu keşfettiğimizde hepimiz kahkahalar atarak yerlerde yuvarlanacağız ve o gün gelene kadar benim pek sevdiğim acıklı bir ciddiyet olacak bütün bunlarda.

*Doğru değil miydi ya, dünyaya babanın çatısının altında her şeye inanan tatlı bir çocuk olarak geliyordun, sonra kayıtsızlık günleri gelip çatıyordu ve perişan, sefil, yoksul, kör ve çıplak olduğunu kavrayıp tüyler ürpertici, acınası bir hayaletin imgesi eşliğinde ürpererek karabasanvari bir hayat yaşıyordun.

*Böyle yuvarlanıp giderken bizim için her şeyin ayarlanmış olduğunu düşünüyorum.

*Bir şey, biri, bir ruh hayatın çölünde hepimizi izliyordu ve cennete varmadan önce bizi yakalaması kaçınılmazdı. Şimdi geriye bakınca bunun ölüm olduğunu anlıyorum tabii ki; biz cennete varmadan ölüm bize yetişecek.

*Yeryüzünün üç evladı gecenin bir vakti bir karar vermeye çalışıyor ve geçmiş bütün yüzyılların ağırlığı karanlıkta sırtlarına biniyordu.

*Yolun sonunda hep bir tür sihir bekliyor insan .

*Sadece budalalar önsezileri dikkate almaz.

*İşin aslı şu, ölmekteyiz, bütün yaptığımız ölmekten ibaret, ama yine de yaşıyoruz.

*Onlara istediklerini verirsin ve hemen paniğe kapılırlar.

*Lanet olası dünyada herkes insanın eylemleri, hatta varlığı için bir açıklama bekliyordu.

*Her zaman dahası, biraz daha ilerisi vardır -- asla bitmez.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder