30 Haziran 2015 Salı

Genç Bir Romancıya Mektuplar!


Edebiyat aklı ve sağduyuyu çalıştırır; edebi yaratıcılıktaysa bu unsurların yanında sezgiye, duyarlılığa ve tahmine, hatta eleştirel bakışın ağından kurtulmayı her seferinde başaran şansa bile yer vardır. İşte bu yüzden, yaratıcılık başkasından öğrenilmez; yaratıcı olmanın tek yolu okumak ve yazmaktır. Gerisini insan kendi başına, pes etmeden düşe kalka öğrenir. 
Genç Bir Romancıya Mektuplar, 2010 Nobel Edebiyat Ödüllü Mario Vargas LLOSA tarafından yazılmıştır. Edebiyat dünyasına giriş yapmak isteyen ve özellikle roman yazma yolunda ilerleyen yeni yazarlara kılavuz olmak adına yazılmış. Açıkçası bu tür kitaplara oldukça sık rastlanmakta ancak bu denemeyi diğerlerinden ayıran yazarın oldukça samimi, içten ve detaycı anlatımı.

Kitap yazarın "yazma arzusunu" betimlemesi ile başlıyor, romanın ve diğer yazın türlerinin sahip olması gereken;
*inandırıcılık
*üslup
*anlatıcı/mekan
*zaman
*gerçeklik düzeyi
*dönüşümler ve niteliksel sıçrayış
*matruşka
*gizli bilgi
*bardak telefonu
*son söz üslubu gibi başlıklara yer veriliyor.

Her bir konu başlığı çeşitli romanlardan örneklerle zenginleştiriliyor ve yazar kendi inançlarını yeniden sorguluyor. Mektup şeklinde yazılmış bu deneme, içerik bakımından oldukça aydınlatıcı ve yol gösterici.

Kitaptan alıntılar;

"Kurmaca eserlerin betimledikleri yaşam asla onu hayal eden, yazan, okuyan ve öven kişilerin gerçekten yaşadıklarıyla aynı değildir, tam tersi,  gerçekte yaşayamadıklarını yapay yoldan yaratmak zorunda kaldıkları bir kurmacadır; bu yüzden feragat ederek diğer yaşamlarını, yani düşler ve kurmacalarla dolu yaşamlarını dolaylı ve öznel bir biçimde yaşamakla yetinirler."

"Gerçek dünyanın karşısında duyulan, iyi edebiyatın yüreklendirdiği bu huzursuzluk belli koşullar sağlandığı taktirde otoriteye, kurumlara ve ya kurumlaşmış inançlara karşı bir başkaldırıya da dönüşebilir."

"Roman tekniğinin doruk noktası budur işte: Görünmezliğe ulaşmak; renk, heyecan, incelik, güzellik ve telkinlerden inşa edilen öykünün yetkinliği sayesinde okuyucuya romanın varlığını unutturmak, kendini kitap okuyormuş gibi değil de, bir anlığına da olsa, yaşamın yerine geçmeyi başaran bir kurmacada yaşıyormuş gibi hissettirmek."





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder