23 Mart 2023 Perşembe

Montaigne / Stefan Zweig

Stegan Zweig tarafından kaleme alınan Montaigne belki de Montaigne'i bize en güzel ve en detaylı şekilde anlatan kitap olmuş. Bu kitabı okumak benim için muhteşem bir deneyimdi. Altını çizeceğiniz ve kendinizden birçok şey bulacağınız sayfalarla dolu, muhteşem anlatıma sahip bir kitap. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. 

 "Bütün bu curcunayı neden bu kadar ciddiye alıyorsun? Yaşamak zorunda olduğun çağın saçmalıklarının ve fesatlıklarının seni bu kadar etkilemesine neden izin veriyorsun? Bunlar ancak bedenini sıyırıp geçebilir, iç dünyana erişemezler. Dış dünya, sen buna izin vermediğin sürece, senden bir şey alamaz, sinirini bozamaz. Yaşadığın çağın olayları bunlara dahil olmayı reddettiğin sürece etkisizdirler, benliğini saf tuttukça dönemin delilikleri gerçek tehlike oluşturmayacaklardır. Hatta ilişkilerinde en moral bozucu şeyler, aşağılamalar, talihsizlikler; tüm bunları, ancak onlar karşısında zayıflık gösterirsen hissedersin, olgulara değer, önem, neşe ve acı yükleyen senden başka kim var? Dışarıdan hiçbir şey moralini bozamaz ve yükseltemez; iç dünya özgür ve samimi kalabildiği sürece dışarıdan gelen en güçlü baskıyı dahi kolaylıkla defeder." 

 "Ancak bu kadar içinize çekildikten sonra, oradan temiz çıkamazsınız."

"Ne aradığımı bilmiyorum, ama bir kaçış halinde olduğumu biliyorum." 

 "Kişi uzun süren seyahatin getireceği zevkleri döndüğünde onu karşılayacak sorunlarla ödememeliydi." 

 "Endişe ettiğimiz şeyler eşit ağırlığa sahip değillerdir. Onları abartan da, alçaltan da bizleriz. Yakınımızda olup bitenlerden uzaktakilerden daha fazla etkileniriz. Hareket alanımızı küçülttükçe, daha küçük meseleler bizi yiyip bitirmektedir. İnsan bunlardan tamamen kaçamaz, ancak onlarla arasına mesafe koyabilir." 

 "Her yerde olmak isteyen biri hiçbir yerde değildir." 

 "Bana göre kitaplar bir insanın yaşam yolculuğunda yanına alabileceği en iyi malzemedir." 

 "Sadece dini bir ritüel gibi tüm gün okuyor değildir, kitapların varlığı bile gönül rahatlığı vermektedir." 

"Teslim olmamız gerekmez, kendimizi “ödünç vermemiz” yeterlidir. Benliğimizin özgürlüğünü muhafaza etmeliyiz, bunun üzerine doğru yoldan çıkmamak adına bazı nadir vakalar dışında ipotek koymamalıyız."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder