5 Eylül 2016 Pazartesi

Açlık/ Sharman Apt Russel


Kitabın Adı: Açlık
Yazarı: Sharman Apt Russel
Yayınevi: Maya Kitap
Sayfa Sayısı: 314 (272 ve 314 arası sayfalar referans ve notlar içermektedir.)
Orjinal Adı: The Hunger
Çevirmen: Engin Süren

Arka Kapak: 

Bilim, antropoloji ve kişisel fikirlerin kışkırtıcı bir bileşimi olan bu çalışma, bizi açlık deneyiminin içinde bir yolculuğa çıkarıyor.

Hem vücutlarımızda hem de dünyadaki farklı kültürlerde keşfettiği şeyler ise olağanüstü. Açlığın gücü üzerine yüzyılları kapsayan muazzam bir inceleme yaparken, buna nasıl mucizevi bir şekilde adapte olunabildiğini keşfediyor. İlk tapınaklarda oruç tutan azizlerden, Mahatma Gandhi gibi aktivistlere kadar pek çok farklı neslin, açlığı manevi ve siyasal tavırlarını ortaya koyabilmek için nasıl kullandıklarını anlatıyor. Russell bir taraftan açlığın insanlara ilham verdiği hatta iyileştirici gücü olabildiği bu kayda değer olaylara ışık tutarken, öte yandan kıtlık ve ileri açlığın bugün dünya üzerindeki kültürlere yaptığı etkiye işaret ediyor.

Açlık: Doğaya Aykırı Bir Tarih dört dörtlük bir yetenek ve şefkatli bir kalple yazılmış, gerçekler, tasvirler ve muazzam bilgilerle donatılmış, tarihe ve insan ruhuna açılan eşsiz bir pencere.

“Tarih, bilim ve anıların seçkin bir şekilde yazılmış bir karışımı… bildik mide gurultusundan, küresel kıtlık sorununa açlığın bütün yönlerini ele alan merak uyandırıcı bir yolculuk…”


- The Observer

Yorum:

Sharman Apt Russel bu kitabında açlığın fiziksel etkilerinin yanı sıra açlığın tarihini de oldukça detaylı bir şekilde işlemiş. İnanç, siyasi nedenler, kıtlık her ne sebepten kaynaklanırsa kaynaklansın açlığın başlı başına ele alınması ve fark edilmesi gereken bir unsur olduğunu vurgulamış. Kitaba başladığımda sadece açlığın biyolojik süreçleri ve fizyolojik etkileri ile ilgili olduğunu düşünmüştüm ancak içindekiler bölümünde de göreceksiniz ki; eski zamanlardaki açlık sanatçılarından, açlık grevlerinden, açlık hastalığından, kıtlık protokollerinden, Minesota Deneyi'nden, anoreksiya nevrozadan ve açlığın antropolojisinden de oldukça detaylı bir şekilde bahsediliyor. Kitabı okurken öğrendiğim şeyler karşısında açlığı defalarca yeniden irdeledim. Açlığa bakışaçınızı değiştirecek bir kitap olacağını söyleyebilirim. 

Alıntılar:
*Bütün bu açlık sadece daha iyi bir yemek içindi; gerçeği bulmak, hayatı daha derinlemesine anlamak için değildi. Hayatın bize sunabileceklerinin daha fazlasına karşı duyulan bir arzuydu.

*Atalarımıza göre daha fazla zevkle, daha az sıkıntıyla ve daha az çaba sarf ederek ulaşılan yol, her zaman seçilecek doğru yoldu. 

*En çok acı verenler değil, en çok acı çekenler kazanacaktır.

*Beni her şeyden çok kızdıran şey bu oldu: Birinin kendi kuşağının kaderini paylaşmayıp adeta bütün olanları kenardan seyretmesi. Bu eyleminizle kendinizi korkunç derecede önemli bir şeyin parçası gibi hissedemezsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder