1 Ocak 2016 Cuma

Beatrice'ten Sonra Birinci Yüzyıl / Amin Maalouf

Kitabın Adı: Beatrice'ten Sonra Birinci Yüzyıl
Orjinali: Le Premier Siecle Apres Beatrice
Çeviren: Orçun Türkay
Yayınevi: YKY
Sayfa Sayısı:167
Basım Yılı: 11.Baskı, Ağustos 2014 (1.Baskı Kasım 2015;Esin Talü-Çelikkan'ın çevirisiyle)

Arka Kapak:
"Dünya bir felakete doğru dolu dizgin koşuyor. Kötüye kullanılan bilim insanlığın geleceğini tehdit ediyor. Yeni doğan çocuklar büyük oranda erkek, çünkü "oğlan" olsun istiyordu herkes. Buyrun, bilim dilekleri yerine getirdi sonunda.
İşin sonu nereye varacak? Kadınlar yeryüzünden silinip gidecek mi? Bir grup aydının kurduğu "Bilgeler Şebekesi" insanları uyarmaya, zararın bir yerinden döndürmeye uğraşıyor ama boşuna. Şimdiye dek Kuzeyliler tarafından "uzaktaki bir başka dünya" olarak değerlendirilen Güney ülkelerinde şiddet tırmanıyor, yavaş yavaş tüm dünyaya yayılıyor.
Bunlara tanıklık eden, insanlığın düştüğü korkutucu durum karşısında el ele mücadele eden  bir gazeteciyle bir böcekbilimci; onlardan doğacak bir kız çocuğu: Beatrice...
Bu Beatrice'in yüzyılı; bıkkınlık ve gerileme çağı...

Alıntılar:
*Sorunlar bizi sarsar, hırpalar, elimizi kolumuzu bağlar, bizi biz olandan başka bir şey yapar. Esenlikli bir dengesizliktir bu, tüm türlerin gelişimini sağlayan şey sorunlardır; çözümlerle ilerleme kaydedilemez, tükeniş başlar.
*Bırak bu gece aksın gözyaşların, ama yarın yeniden savaşmaya başlayacaksın. İnsanı bitirip tüketen şey asıl kendi üzüntüsüdür. 
*Tarih boyunca çok az öğreti kinin kökünü kazıyabilmiştir; çoğu, onun yönünü bir hedeften başka birine çevirmekle yetinmiştir. Kini inançsıza, yabancıya, dinden dönene, efendiye, köleye, ataya yönlendirmiştir. Elbette kin sadece başkalarında olduğunda kin diye adlandırılır; bizimkine başka bin bir türlü ad bulunur.
*Denize bir şişe bırakıldığında, elbette biri bulsun istenir; ama şişeyle birlikte yüzülmez. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder