13 Ekim 2015 Salı

Aşk, Özgürlük, Tek Başınalık


"Gerçek aşkı asla hayal kırıklığına uğratamazsın, çünkü zaten baştan bir beklenti yoktur. Gerçek olmayan aşkı ise asla tatmin edemezsin çünkü öylesine büyük bir beklenti içindedir ki yapılan her şey az gelir. "

"Pek çok insanla pek çok yerde yaşadım - neden insanlar başkalarının başına dert açmaya bu kadar hevesli oluyor?
Birisi bekarsa meraklanırlar: "Neden evlenmiyorsun?" -sanki evlilik uygulanması gereken evrensel bir kanunmuş gibi. Herkes tarafından taciz edilince insan evlenmenin daha iyi olacağını düşünüyor- en azından bu insanlar susacak. Ama yanılıyorsun: Evlenince de sormaya başlıyorlar, "Çocuk yolda mı?" Şimdi bu çok zor bir problem. Sizin elinizde değil ki; çocuk olur, olmayabilir - ve kendi istediğinde gelecektir. Ama insanlar seni taciz eder; "Çocuk olmayan ev yuva sayılmaz." Doğru - çünkü çocuksuz en sessiz bir mabedi andırır, çocuk olunca ev tımarhaneye döner! Ve pek çok çocukta olduğu gibi sorunlar gittikçe artar."


Osho, Londra'da Sunday Times tarafından "20. Yüzyılın 1000 Yaratıcı İnsanı" arasında gösterildi ve Sunday Times bunda haksız da sayılmaz... Osho'nun öğretileri özellikle son zamanlarda oldukça popüler, hatta popülerliği sadece kitaplarla da sınırlı değil. Hindistanda kendi adına bir uluslararası meditasyon merkezi bile var. 

Aşk, Özgürlük ve Tek başınalık ile kitapçıda dolaşırken karşılaştım. Belki de içinde bulunduğum dönem, hayatımdaki tekdüzelik beni bu kitabı almaya itti. Şu an net olarak şunu söyleyebilirim ki, tekdüze olan hayatım değil, tamamen algılarımmış. Osho'nun meditasyon, zen, insan ve hayat üzerine yazılmış onlarca kitabı var. Bu kitabında ise ilişkilere odaklanmış. Okuduğunuzda kendinize çok şey katabileceğiniz kitaplardan. Şöyle de bir gerçek var ki, Osho'nun savunduğu öğretilerin çoğu kültürümüze ve yaşam tarzımıza oldukça uzak, hatta tam aksi. Bu öğretileri "çok rahat bir yaşam tarzım var" diyenlerin bile benimseyebileceğini düşünmüyorum. 

Ancak kesinlikle üzerinizde olumlu etkilerini hissedeceğiniz öğretilerin yer aldığı bu kitabı okumanızı öneririm. 

Kitaptan Alıntılar;

*Bağlanmak aşkın önündeki en büyük engeldir.
*Aşka hizmet et ama sevgilinin uşağı olma.
*Hiçbir şey yetmez, hiçbir şey asla yeterli olamaz çünkü ihtiyaç sonsuzdur. O yüzden esaret de sonsuzdur.
*Tek başına olmak büyük bir fırsattır, bir armağandır, çünkü tek başına iken kendine rastlarsın ve hayatında ilk kez kim olduğunu hatırlarsın.
*Yeryüzündeki tek günah kendini unutmaktır. 
*Bu dünya bir yolculuktan ibaret - çok önemli bir yolculuk, ama ait olunacak, parçası haline gelinecek bir yer değil. Bir nilüfer yaprağı olarak kalmalı. 

1 yorum:

  1. Merhabalar,

    ‘’Osho - Aşk, Özgürlük, Tekbaşınalık (İlişkilerde Çözüm)’’ kitabıyla ilgili yazınız için teşekkürler, emeğinize sağlık. Bu kitabı okumadan önce de gerçek aşkın paylaşıma dayalı olduğuna, insanı esir almadığına, kısıtlamadığına inanırdım. Kitabı okuduktan sonra bu algım daha da güçlendi. İzninizle ben de bu kitaptan en sevdiğim on sekiz alıntıyı sizinle paylaşmak isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/osho-ask-ozgurluk-tekbasinalik-iliskilerde-cozum-kitabindan-20-aydinlatici-alinti/

    Yazılarınızın devamının gelmesi dileğimle, keyifli okumalar olsun.

    YanıtlaSil