13 Nisan 2015 Pazartesi

Yolların Başlangıcı / Amin Maalouf



* "Kök" sözcüğünü sevmem, imgesinden daha da az hoşlanırım. Kökler toprağa gömülür, çamurun içinde kıvrılıp bükülür, karanlıklarda dal budak salar; daha doğumundan başlayarak ağacı tutsak eder ve gözünü korkutarak beslerler: "Özgür kalırsan ölürsün!"

* Uzakta olduğunuzda ayrılığı lanetleyebilir ve buluşmanın yeterli olacağı düşüncesiyle yaşayabilirsiniz. Ama oraya bir gittiniz mi, gözleriniz açılır; uzaklık aşkı korumuştur ve uzaklığı ortadan kaldırdığınızda, aşkı da ortadan kaldırma tehlikesiyle karşı karşıya kalırsınız.

* Suya bak! Görmüyor musun nasıl da berrak ve güzel, ufuklara doğru koştuğunda; ve nasıl yapış yapış oluyor bir yerde durup kokuştuğunda!

* Hep iki yüzümüz var bizim; biri atalarımızı, biri Batı'yı taklit etmek için.

*  İnsanoğlu bu şaşkınlığından ne zaman vazgeçer? Ne zaman uyanır? Bilgelik yolunu ne zaman bulur? Gözün akı, aynı gözkapağının altında, gözün karasıyla yaşamayı reddederse, düşünebiliyor musunuz, neler olur?

*Yoklukları sırasında acı çektiğimizi söyleme onlara, çünkü uzakta olmak onlar için ölüm anlamına gelir.

*Herşeyin boş ve yüzeysel olduğu bir ülkede, defterler ve mürekkep hokkaları arasında geçirdiğim bunca yılı düşündükçe üzülüyorum!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder